VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Aegon moet bijna 50 mille vergoeden na intrekken bindend hypotheekaanbod

Geplaatst op: 08-02-2022, 16:23:52

Het intrekken van een bindend hypotheekaanbod komt Aegon Hypotheken duur te staan. Een klant moest door toedoen van de hypotheekverstrekker zijn hypotheek noodgedwongen elders afsluiten. Aegon moet de bijna 50 mille aan extra kosten die dit met zich meebracht vergoeden.

De geschillencommissie van Kifid vindt dat de bank toerekenbaar tekort is geschoten in de nakoming van een gesloten overeenkomst voor een (extra) hypothecaire geldlening. Uit niets is gebleken dat de klant onjuiste gegevens heeft verstrekt bij de aanvraag en ook is geen voorstelling van zaken gegeven die niet overeenkomstig de werkelijkheid is.

Klant accepteert aanbod Aegon

De Aegon-klant had al een hypotheek op zijn woning. Hij vroeg vorig jaar maart via zijn adviseur een offerte op voor een aanvullende (box 3) hypothecaire geldlening op zijn woning van bijna een ton. Hij accepteerde het vervolgens het aanbod dat hij kreeg.

Verhuurhypotheek gooit roet in het eten

Niets leek het passeren van de akte bij de notaris in de weg te staan op 4 mei. Totdat Aegon eind april van de notaris de conceptnota van afrekening ontving, waarop stond te lezen dat de man ook een verhuurhypotheek van 189.000 euro heeft afgesloten bij Dynamic Credit. Voor de bank reden tot nader onderzoek. Aegon stelde dat de aangevraagde financiering niet meer paste binnen de acceptatienormen omdat met de verhuurhypotheek erbij sprake zou zijn van overkreditering. Het bindend aanbod werd daarop ingetrokken.

Hypotheek elders wel verstrekt

De consument slaagde er in om elders een hypotheek af te sluiten voor aankoop van een beleggingspand. En stelde Aegon aansprakelijk voor de meerkosten. De man kwam er niet uit met Aegon en stapte naar de geschillencommissie van Kifid die zich boog over de kwestie.

Bestedingsdoel was nog niet bekend

De commissie maakt gehakt van het betoog van Aegon dat de aanvraag niet geaccepteerd was als bekend zou zijn dat na acceptatie van het aanbod elders een verhuurhypotheek zou worden afgesloten. Dit terwijl de man op het moment van de aanvraag nog niet exact wist wat het bestedingsdoel was van zijn verhoogde hypotheek. Bovendien heeft Aegon hier niet naar gevraagd en zijn er evenmin voorwaarden verbonden aan het bestedingsdoel. Aegon moet daarom opdraaien voor de extra kosten die de man heeft moeten maken. De uitspraak is bindend.

Bron: bijdrage van 8 februari 2022 van Annet van den Berg op www.amweb.nl

Vorige pagina